Belépés

Elfelejtett jelszó

Új felhasználó vagy? Fiók létrehozása!

Regisztráció

Van már fiókod? Lépj be!

 

 

IDŐPONT: 2022. OKTÓBER 6-8.

32 KREDITPONT - SE-TK/2022.II/00178 - AKKREDITÁLT TANFOLYAM

 • Helye: Mátrafüred, Hotel Avar****

 • Fő témák: a kontaktlencse viselése csökkent könnytermelés esetén és a szemfelszín postcovidos betegségeinek hatása a kontaktlencse viselésére.

 • A végleges program letöltése (pdf)
 • Segédlet felhasználói fiók létrehozásához (pdf)
 • ÚJ! Kontaktlencserendelési tanulmány (pdf)
 • Kedves Kolléganők, Kollégák!

  A Magyar Kontaktológiai Társaság elnöksége döntése alapján ebben az évben is megszervezi az éves kongresszusát és továbbképző tanfolyamát az aktualitásoktól függően elsősorban hagyományos (személyes részvétellel) módon.

  A rendezvény helyszíne: Avar Hotel**** Superior Mátrafüred, H3232 Gyöngyös, Parádi út 10.; időpontja: 2022. október 7-8 (könnyű elérhetőségéről a kongresszus szervezői tudnak bővebb felvilágosítást adni)

  Az ezévi kongresszus is immár hagyományosan, egyben továbbképző program is, amelynek fő témái "a kontaktlencse viselése csökkent könnytermelés esetén és a szemfelszín postcovidos betegségeinek hatása a kontaktlencse viselésére". További témakörök az általános kontaktológia, valamint a szaruhártya, a szemfelszín és a könnyszervek betegségei. Ezenkívül a kontaktológia más területeiről, határterületeiről bejelentett előadásokat és esetismertetéseket is szívesen fogadjuk.
  Elnökségünk úgy döntött, hogy a kongresszuson szereplő előadóknak részvételi díjat nem kell fizetni, a már befizetett összeget a szervezők visszautalják.

  A fő témák közül a csökkent könnytermelés esetében való lencseviselés aktualitását az adja, hogy új könnypótló szerek kerülnek forgalomba, ezenkívül új lencsealapanyagok is bevezetésre kerültek, és az újdonságokkal nyert tapasztalatokat széles körben is meg szeretnénk ismertetni. A másik fő témakörünket "a postcovidos eredetű szaruhártyafelszíni betegségek hatásai a kontaktlencse viselésére" figyelemfelkeltésnek szántuk, ez új probléma esetlegesen megjelenésére a mindennapi szakmai munkák során.

  Társaságunknak a kongresszussal kapcsolatos célkitűzései most sem változnak: a legújabb tudományos eredmények ismertetésén kívül nagy hangsúlyt fektetünk a gyakorlati tapasztalatok bemutatására is, nemzetközileg elismert kül- és belföldi előadók segítségével. A gyakorlati tapasztalatok átadására a kerekasztal megbeszélés formáját választottuk. Ezenkívül a kontaktológia területéből származó esetismertetésekkel tesszük még színesebbé a kongresszus programját. Külön szekció és előadások tartására kértük fel a Magyar Szemorvostársaság Cornea Társaságát, mivel a cornea és betegségeinek mélyreható ismerete a kontaktológusok számára nélkülözhetetlen. Ezenkívül a korábbi kongresszusainkon sikeresen megrendezésre került optometrista szekció szervezését ezen a kongresszuson is továbbfolytatjuk. A kongresszusra lehet jelentkezni szabad előadással, és esetismertetéssel.

  A kongresszus egyben továbbképző program is. Az elnökségünk döntése alapján az előadóknak ez évben sem kell részvételi díjat fizetni. A kontaktológiai cégeknek – a korábbi kongresszusainkhoz hasonlóan – ezen a kongresszuson is szeretnénk lehetőséget adni új termékeik gyakorlati bemutatására (kipróbálással is egybekötve) a kongresszus kisebb termeiben a résztvevők kisebb csoportjainak. A cégeknek szimpózium tartására és plenáris ülésen való előadás tartására is van lehetőségük.

  Társaságunk éves közgyűlését is ezen a rendezvényen szervezi meg, amely egyben vezetőségválasztó közgyűlés is lesz. Erről tagjainknak külön értesítést tervezünk kiküldeni e-mailen, de a honlapunkról is elérhetők lesznek az információk a kongresszussal és továbbképzéssel kapcsolatos további információkkal együtt.
  A tudományos programot társasági programokkal egészítjük ki. A kongresszus előtti estén közös vacsorát szervezünk, amely főként a baráti találkozásokra, beszélgetésekre összpontosít. Másnap a banketten műsort is tervezünk. Ebben az évben a nagy sikerű DISCO-slágerekre fogunk összpontosítani. Az elnökség saját tánc bemutató programja után (Dr. Tapasztó Beáta irányításával), a népszerű Dévényi Tibi bácsi retro disco-ja fog hangzani közel egy órás időtartammal, amire már táncolni is lehet. A Disco zenei stílus hangulatát szeretnénk felidézni a bankett terem díszítésével, ezenkívül szeretnénk, ha a banketten résztvevők öltözékén is látszódna a zenei stílusra igen jellemző színes DISCO öltözék. A DISCO zenei stílusnak megfelelő legmutatósabb öltözékek a korábbi évekhez hasonlóan ebben az évben is díjazva lesznek, amelyek kiválasztása Dévényi Tibor disc jockey műsora alatti tánc is segíteni fog. Az eredmény kihirdetése után az élőzenére helyeződik át a hangsúly, amelyet a korábbi évekhez hasonlóan, ugyanaz a zenekar fog biztosítani.

  A továbbképzés és a kongresszus szervezési feladatainak lebonyolítására ismét a Convention Budapest Kft-t kértük fel, akikkel már sok rendezvényt sikeresen szerveztünk meg. Néhány napon belül a a Convention Budapest Kft. honlapján (www.convention.hu), és a társaságunk honlapján (www.makot.hu) is a kongresszussal kapcsolatos összes előzetes információ meg fog jelenni, és ezenkívül a Convention Budapest Kft a korábbi kongresszusunk résztvevőinek értesítést is fog küldeni.

  Előreláthatólag a rendezvény második napján, szombaton, a délelőtti-déli órákban a korábbi rendezvényeinkhez hasonlóan tervezzük tartani a közgyűlésünket, ami egyben vezetőségválasztó közgyűlés is lesz. Előzetes jelöléseket írásban társaságunk címére elküldött levélben (postai, email) is lehet küldeni. Csak a közgyűlésen való részvétel ingyenes, nem szükséges hozzá regisztráció. Bővebb információt a közgyűlés menetéről és pontos időpontjáról a tudományos program összeállítása után fogjuk megjelentetni a honlapunkon (www.makot.hu) és e-mailes értesítésben is tervezzük, de a rendezvény végleges programja is tartalmazni fogja az időpontját.

  A korábbi évekhez hasonlóan ezévben is mellékeljük az angliai Eurolens Kutatási Tanszék által összeállított nemzetközi kérdőív magyar nyelvű fordítását, melynek kitöltésére és hozzánk való visszajuttatására a kontaktlencse illesztéssel aktívan foglalkozó kollégáinkat nagyon kérjük, hogy legkésőbb, június 30-ig tegyék meg. Sajnos a korábbi években kiadott kérdőíveket igen kevesen juttatták vissza. Ha elegendő kitöltött kérdőív összegyűlne, ismét szerepelhetne országunk is a nemzetközi statisztikai feldolgozásban és az ezt ismertető nemzetközi szaklapban, amelynek anyagát számos nemzetközi kongresszuson is felhasználják.

  Az ezévi 4000 Ft tagdíj befizetésénél a korábbi évekkel megegyezően, a többi társasághoz hasonlóan, az átutalást, vagy a bankszámlánkra való utalást részesítjük előnyben, amelyet a társaságunk nevén nyilvántartott bankszámla használatával lehetséges (Magyar Kontaktológiai Társaság 11735005 – 20337485).
  Utalványt csak külön, a társaság címére eljuttatott kérés után küldünk (6720 Szeged, Korányi fasor 10-11, vagy e-mail: contactology52@freemail.hu).
  A tagdíj befizetését társaságunk sajnos nem tudja áfás számlával igazolni. A tagdíj befizetése biztosítja a tagság folyamatosságát.
  Akik már átutalással befizették a tagdíjat, számukra természetesen a felhívásnak ez a része nem vonatkozik.

  Az Európai Szemorvosok Kontaktlencse Társaságának ezévi kongresszusa Párizsban kerül megrendezésre szeptember 2-3-án. További információk erről a kongresszusról a www.eclso.eu weboldalról érhetők el.

  További tudományos információ társaságunktól, technikai információ a kongresszus fő szervezőjétől Bokker Tamástól (tbokker@convention.hu) tel.: (061) 299-0184, (061) 299-0185, fax: (061) 299-0187), érhető el.

  Üdvözlettel: a Magyar Kontaktológiai Társaság vezetőségének nevében

  Dr. med. habil. Végh Mihály, Ph.D., FEBO
  a Kongresszus elnöke

  További információ                 Regisztráljon most